Aan de slag als zelfstandige: Hoe je freelance opdrachten kunt vinden

Wanneer je besluit om als freelancer te gaan werken, heb je misschien geen idee hoe je freelance opdrachten kunt vinden. Maar als je begint met onderzoek en bedrijven vraagt wat ze specifiek zoeken zal je netwerk beginnen te groeien en ook de kans op mooie freelance opdrachten. De meeste freelancers beginnen hun bedrijf als ze hun passie willen nastreven en proberen uit te blinken in wat ze doen. Ze bouwen een website die vertelt over hun expertise en zetten hun social media-profielen op. Toch zijn dit vrij passieve middelen en wachten veel freelancers tot klanten naar hen toe komen. Wij geven je wat tips hoe je hen juist binnenhaalt en daarmee ook de freelance opdrachten die je inkomsten en portfolio doen groeien.

 

Freelance opdrachten krijg je door in de hoofden van potentiële klanten te kruipen

Inlevingsvermogen is een sterke eigenschap voor iedereen die voor zichzelf begint. Onderzoek mensen die freelancers hebben ingehuurd die dezelfde vaardigheden gebruiken als jij en die er onlangs voor zijn aangenomen. Stuur ze een e-mail om te zien of je ze om advies kunt vragen. Je bent niet per se op zoek om aangenomen te worden – je probeert erachter te komen waarom ze de mensen hebben aangenomen die ze deden. Bekijk de websites van succesvolle freelancers en ga naar hun klantenlijst. Dat is een hele reeks mensen die iemand hebben ingehuurd om te doen wat jij doet. Je probeert niet iemands klanten te stelen, je wilt ze gewoon een paar vragen stellen zoals: Waarom hebben ze de specifieke freelancer aangenomen die ze hebben aangenomen? Hoe hebben zij de freelancer gevonden die ze hebben aangenomen? Welke problemen hebben ze ertoe gebracht om die specifieke freelancer in te huren?

 

Vis niet in een te grote vijver en richt je op slechts een handvol klanten

Door de focus op slecht een paar klanten te leggen zul je de basis leggen voor mensen die je geld zullen geven voor jouw expertise. Door trouw aan hen te blijven kunnen ze op je rekenen daarnaast kan jij jouw werkzaamheden aanpassen aan hun behoeften. Als zij weten dat jij betrouwbaar bent, snel werkt en makkelijk inzetbaar bent dan zullen ze je zeker weer vragen voor een freelance opdracht. Jouw flexibiliteit is zeker aantrekkelijk voor mensen die niet weten wanneer ze iemand nodig hebben. Bouw zo een poel op met verschillende klanten die je op termijn van freelance opdrachten voorzien.

 

Maak gebruik van vacaturebanken om verrassende freelance opdrachten te vinden

Probeer handige sites waar mensen zoeken naar freelancers of waar freelance opdrachten worden aangeboden. Je kunt ook contact opnemen met Between om te zien wat zij voor je kunnen betekenen. Als je begint en gewoon het werk nodig hebt, reageer dan op alles, zelfs als het minder is dan wat je voor ogen hebt. Iedereen moet ergens beginnen met freelance opdrachten. Ook heb je nog geen enorm netwerk. Als je op zoveel mogelijk projecten reageert bouw je iets op. Vergeet ook niet dat niet iedereen gelijk zal reageren als je een vacature of freelance opdracht aanneemt. Het blijft een dynamische en flexibele markt dus bereidt je goed voor.