Een testament

Heb je al eens nagedacht over wat er met jouw bezittingen gebeurt wanneer je komt te overlijden. De dood is natuurlijk iets waar niemand over wil nadenken. Echter wanneer je geen testament opstelt, en je komt te overlijden, dan zal de wet bepalen wat er met jouw spullen wordt gedaan. Veel mensen willen dit liever in eigen handen hebben en daarom is het mogelijk om een testament op te stellen. Een testament opstellen kan je laten doen bij een notaris in de buurt. Deze notaris kan je dan ook een advies geven over de keuzes die je maakt.

Redenen

Iedereen heeft zijn eigen redenen om een testament op te stellen. De hoofdreden blijft toch dat mensen zelf in handen willen hebben wat er gebeurt met hun eigendommen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je niet getrouwd bent met je partner, maar dat je deze persoon wel als erfgenaam wilt hebben. Dit kan je dan ook opstellen in het testament. Hiernaast kan je natuurlijk ook erfgenamen uitsluiten. Zo kan je ervoor zorgen dat bepaalde mensen geen deel van je erfenis zullen krijgen. Het geeft dan ook een bepaalde duidelijk aan je nabestaanden wanneer je overlijdt. Dit zal veel ruzies en discussies voorkomen.

Belasting

Over je erfenis moet een belasting worden betaald, namelijk de erfenisbelasting. Een notaris kan je helpen om een gunstige verdeling te maken waardoor je weinig belasting zal moeten afstaan. Zelf zal je hier natuurlijk weinig van merken, maar op deze manier zorg je wel dat je nabestaanden het maximale uit jouw erfenis kunnen halen.

Notaris

Wanneer je een testament wilt opstellen moet je een afspraak maken met een notaris. Tijdens deze afspraak kan je al jouw wensen beschrijven. De notaris zal dit omzetten in juridische bepaling en op basis hiervan wordt een testament opgesteld. Ook in de tijden van corona kan je gewoon bij een notariskantoor terecht om een testament op te stellen. Wel moet je er rekening mee houden dat de afspraken voor een deel online zullen plaatsvinden.