Wat te doen bij psychische schade na een ongeval?

U heeft een ongeval gehad en u heeft hier psychische schade aan overgehouden. U durf bijvoorbeeld niet meer de weg op met de auto omdat u bang bent voor een ongeval. Of u slaapt slecht na een ongeval op uw werk. Wat moet u in dit geval doen?

Schakel hulp in

Psychisch letsel kan zich op verschillende manieren uiten. Wanneer u het vermoeden hebt dat u psychisch letsel heeft, doet u er goed aan om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog. Als u te lang blijft rondlopen met uw trauma kan dit op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Via uw huisarts kunt u een afspraak maken bij een specialist op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Claim een schadevergoeding

Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het ongeval, dan is deze persoon ook aansprakelijk voor uw psychisch letsel. De verantwoordelijke partij moet u een schadevergoeding betalen voor uw psychisch leed. De hoogte van de schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd, is echter lastig te bepalen. Psychisch letsel is namelijk niet zo tastbaar als fysiek of materieel letsel. Er is geen prijskaartje te hangen aan een trauma. Een ervaren letselschadebehandelaar kan u helpen om een schadebedrag te claimen. Hiervoor wordt jurisprudentie uit eerdere zaken gebruikt. Door te kijken naar het schadebedrag van eerdere zaken, wordt het schadebedrag in uw zaak bepaald.

Focus op herstel

Het is vooral belangrijk dat u zich volledig kunt richten op herstel en dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de lopende letselschadezaak. Kies daarom voor een belangenbehartiger die u vertrouwt. Diegene kan dan namens u handelen in de letselschadezaak. U kunt zich dan volledig richten op herstel. Uw eigen gezondheid is belangrijker dan de schadevergoeding, maar u dient wel het geldbedrag te krijgen waar u recht op heeft. Uw belangenbehartiger zorgt ervoor dat u dit krijgt.