Bitcoin voor beginners

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat we digitaal betalen. In winkels kunnen we zelfs al met onze telefoon betalen. Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar we zijn hierbij wel afhankelijk van technische instellingen. We moeten erop vertrouwen dat de betalingen doorgevoerd worden en dat onze gegevens vertrouwelijk blijven. Er is veel macht bij deze partijen en daarom is de Bitcoin bedacht. Een digitaal betaalsysteem waarbij er geen tussenkomst van een derde partij mogelijk is.

De Bitcoin is bedacht door Satoshi Nakamoto en is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta in de geschiedenis. Eigenlijk kan het gezien worden als contant geld, hier hoeft namelijk ook geen derde partij bij aangesloten te zijn om de betaling te verrichten.

Hoe werkt Bitcoin?

Blockchain is de technologie achter Bitcoin. Dit kan gezien worden als een soort digitaal grootboek waar alle transacties in opgeslagen worden. Miners worden hierbij ingezet om de transacties te verwerken en het netwerk te beveiligen. Miners zijn computers over de hele wereld die hiervoor worden ingezet. Deze miners krijgen hier Bitcoin als vergoeding voor uitgekeerd.

Bitcoins bewaren in een wallet

Bij Bitvavo is het mogelijk om Bitcoins te kopen. Als je een account aanmaakt, is het mogelijk om de Bitcoins te verhandelen, bewaren, verzenden en ontvangen. Door middel van een digitale wallet kun je de aangekochte Bitcoins veilig bewaren. Er zijn verschillende wallets die je kunt gebruiken.

  • Hosted wallet

Als je kiest voor een hosted wallet, wordt de toegangssleutel beheerd door een derde partij, zoals Bitvavo. Met een wachtwoord heb je toegang tot de omgeving. Het kan gezien worden als een bankrekening, waarbij de bank jouw geld beheerd. Hiervoor heb je dan een pincode nodig om je saldo te bekijken of betalen te voldoen.

  • Software wallet

Met een software wallet instaleer je software op je computer welke gebruikt kan worden om de Bitcoin te beheren. Het voordeel hiervan is dat je zelf in bezit bent van de sleutel naar de omgeving. Het wordt dus niet beheerd door een derde partij, zoals het geval is bij de hosted wallet. Een nadeel hiervan is dat je software goed beveiligd moet worden zodat kwaadwillenden geen toegang krijgen.

  • Hardware wallet

De hardware wallet kan gezien worden als de veiligste manier om de Bitcoin te bewaren. Dit komt omdat dit een fysieke offline omgeving is waar Bitcoins op bewaard kunnen worden. De toegang is beveiligd met een wachtwoord waar je zelf over beschikt. Deze vorm van Bitcoin bewaren is te vergelijken met een kluis waarin je geld bewaart.

Beslis zelf welke manier wallet je wil gebruiken voor het verhandelen, bewaren, verkopen en bewaren van Bitcoins. Inmiddels al interesse gekregen in Bitcoin kopen? Bekijk dan ook eens de Bitcoin koers.