Wat gebeurt hier? Is mijn laptop batterij kapot?

Heb jij het ook wel eens gemerkt? Dat je laptop in de winter veel sneller leegloopt dan in de zomer? Zeker als de temperatuur daalt tot onder het vriespunt, kun je veel minder lang gebruikmaken van de batterij van je laptop. Is dit een teken dat er iets mis is met je laptop? Wordt het tijd voor een nieuwe? Nee hoor, als de temperatuur weer oploopt zal de batterij weer op normale snelheid leeglopen.

Hoe het komt het dat een laptop batterij in de kou sneller leegloopt

De Lithium-ion batterij in je laptop heeft een positieve en negatieve elektrode waartussen ionen bewegen. Bij het opladen bewegen ionen naar de negatieve kant van de batterij, tijdens het gebruik keren de ionen terug naar de positieve kant. Elektronen in de batterij bewegen bij het opladen met de ionen mee, tijdens het gebruik worden ze afgegeven aan je laptop en ontstaat stroom.

Bij kou is de interne weerstand van je laptop batterij groter, waardoor het heen en weer bewegen van ionen en elektronen lastiger gaat. Je laptop batterij is minder goed in staat stroom af te geven en lijkt minder krachtig. Dit is dus niet zo! Doordat de batterij het gewenste voltage niet meer of niet meer zo makkelijk kan leveren, denkt de laptop dat de batterij leger is dan hij in werkelijkheid is.

Kan het kwaad dat een laptopbatterij aan koude temperaturen onderhevig is?

Nee. Het kan in principe geen kwaad als een Lithium-ion batterij gebruikt wordt bij koude temperaturen. Wel is het raadzaam de tijd in de kou zo kort mogelijk te houden. Gebruik je de laptop niet? Bewaar hem dan in een tas of case, zodat hij enigszins beschermd is. De werking van de laptopbatterij zal weer normaal zijn, zodra de omgevingstemperatuur weer hoger is. Een batterij functioneert het best bij een temperatuur van tussen de 0 en 35° C.

Als warm worden niet helpt

Het kan natuurlijk voorkomen dat je denkt dat de kou een oorzaak is voor het sneller leeglopen van je laptop batterij, maar dat het uiteindelijk niet de reden blijkt te zijn. In dat geval kun je altijd bij een specialist terecht. Deze is in staat de oorzaak van het probleem te detecteren en een oplossing te bieden. Of die nou op het gebied van hardware of software ligt. Dat maakt niet uit. Een echte expert als iMac reparatie Amsterdam kan de oorzaak van je laptop probleem gemakkelijk detecteren en zal dit ook zeker weten te verhelpen.