Welk gassoort kan voor verkoeling zorgen?

Welk gassoort wordt gebruikt in de airco van een auto?

De warme dagen zijn weer aangebroken en iedereen zoekt de verkoeling op. Dat kan door het strand of het zwembad op te zoeken. Echter kan je de hitte soms niet ontwijken, zoals als je veel onderweg bent en veel in de auto zit. Dan kan alleen een airco voor verkoeling zorgen. Maar welke gassoort wordt gebruikt voor deze airco? Er wordt in deze airco gebruik gemaakt van een koudemiddel. Het type koudemiddel hangt af van de leeftijd van de auto. Zo worden er in auto’s die jonger zijn dan 2011 gebruik gemaakt van het koudemiddel R1234YF, omdat dit een milieuvriendelijke gassoort is. Daarentegen worden er in auto’s die ouder zijn dan 2011 gebruik gemaakt van het koudemiddel R1234A.

Een nieuwe variant voor in de airco

Inmiddels is de variant R1234YF alweer aan vervanging toe. Zo zijn er al nieuwe auto’s die gebruik maken van R744 ofwel koolstofdioxide. Deze verandering heeft echter wel technische consequenties voor de autoproducenten. Dat komt doordat de werkdruk van R744 140 bar is, dit betekent dat de auto een redelijk groot motorvermogen dient te hebben om de airco te kunnen laten werken. Een ander belangrijk aandachtspunt is de lekdichtheid.

Opzoek naar meer informatie?

Wil je graag meer informatie over dit gassoort of wellicht over andere gassoorten? Westfalen schrijf blogartikelen over verschillende soorten gassen. Op deze manier leer je meer over de gassoorten te weten te komen en weet je welk gassoort waarvoor wordt gebruikt. Om meer over de gassoorten te weten, klik hier voor de blogartikelen over gassoorten. Ontstaan er wellicht vragen tijdens het lezen van deze blogartikelen? Neem dan contact op via de telefoon of via de email. De gasspecialisten zullen dan zo snel mogelijk antwoorden te verschaffen op al je vragen.